Ik vertel altijd dat plugins net zo zijn als Apps op je mobiele telefoon. Je website kan er nog zo fantastisch uitzien zonder plugins. Maar om bepaalde functies voor elkaar te krijgen zijn er ‘Apps’ beschikbaar, oftewel, plugins.
Maar welke zijn nou de beste, de handigste, meest voordeligste voor mijn website? Welke plugins versnellen mijn website, of vertragen ze mijn website juist? Ik kwam onlangs een uitgebreid overzicht tegen op de website van WpJournalist. In dit overzicht staan er maar liefst 60 plugins beschreven! Ik toon de top 10, maar wie meer wilt weten, klik vooral door naar de website van Wpjournalist!
Top 10 WordPress plugins
1. Akismet
De absolute nummer 1 van de plugin directory, Akismet. Met meer dan 50 miljoen downloads en elke dag ruim 100.000 keer gedownloaded. Ga er maar aanstaan! Dit is de plugin waarmee je spam kunt tegenhouden, een noodzakelijk kwaad dus. Deze plugin moet op iedere website worden geïnstalleerd.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/akismet/
2. Contact Form 7
Je kunt hiermee een inschrijfformulier toevoegen aan je website. Je kunt verschillende invoervelden toevoegen, zoals e-mail adres, de naam, maar ook kun je iets laten aanvinken. Heel populair, meer dan 30 miljoen downloads. En er is een Nederlandse vertaling. Ik gebruik deze vrijwel voor al mijn websites.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/contact-form-7
3. All In One SEO Pack
Dit is de concurrent van Yoast SEO, en heeft toch een paar miljoen meer downloads. All in One SEO Pack is een SEO plugin die je website automatisch kan optimaliseren voor zoekmachines. Persoonlijk houd ik het liever bij de Nederlandse plugin, want een beetje chauvinistisch ben ik natuurlijk ook wel weer. Maar deze plugin doet niet veel onder die van Joost.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/all-in-one-seo-pack/
4. Yoast SEO
Dit is een plugin waarmee je elk artikel op je blog of website kunt optimaliseren. Als je Yoast SEO installeert, komt onder elk artikel een blok te staan met allerlei indicatoren. Komt het sleutel zoekwoord vaak genoeg voor, staat het in de kop, is het artikel lang genoeg? Voldoe je aan deze indicatoren, krijg je een groen lampje. Teveel oranje en rode lampjes wil zeggen dat je artikel nog niet goed genoeg is geoptimaliseerd. Een heel overzichtelijk systeem. Optimaliseren is hierdoor een koud kunstje. Ik gebruik voor al mijn websites, en die van klanten, de plugin. Ook omdat je er zo makkelijk mee kunt werken. Meestal heb je binnen 5 tot 10 minuten jou artikel SEO-proof.
Er is ook een premium versie, deze maakt de website bijvoorbeeld nog sneller. Maar de gratis versie biedt al heel wat mogelijkheden voor de gemiddelde website eigenaar.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wordpress-seo/
5. Jetpack
Jetpack is zo populair, omdat het in feite een verzameling van plugins is. Het heeft meerdere functies, zoals het beveiligen van de website, statistieken bijhouden, caching om de site sneller te maken en nog veel meer. In totaal zijn er meer dan dertig functies. Dat is veel handiger dan allemaal aparte plugins te installeren. Aanvankelijk was Jetpack alleen beschikbaar voor WordPress.com websites, maar inmiddels is de plugin ook voor WordPress.org te gebruiken. Fijn!
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/jetpack/
6. Google XML sitemaps
Deze plugin maakt een XML map van je website, waardoor zoekmachines zoals Google, maar ook Bing en Yahoo jou website beter kunnen indexeren. Het maakt als het ware een structuur van je website. Dit is de best beoordeelde plugin van de hele WordPress repository met meer dan 1200 5 sterren reviews. Toch neemt het aantal downloads de laatste tijd af. Reden daarvan is dat deze XML map ook door een plugin als Yoast SEO zit ingebouwd. Als je die plugin al hebt, hoeft je eigenlijk Google XML sitemaps niet meer te gebruiken.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/google-sitemap-generator/
7. Nextgen Gallery
Dit is met meer dan dertien miljoen downloads de meest gebruikte foto plugin van het moment. Hiermee kun je mooie foto gallerijen op je website plaatsen, die je met een slideshow kunt laten zien of met tumbnails (kleine fotootjes).
Het is een hele mooie tool, maar je moet je er wel even in verdiepen hoe het werkt. Er is ook een premium versie met meer mogelijkheden.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/nextgen-gallery/
8. WordPress importer
Dit is een plugin die door WordPress.org zelf is ontwkkeld en heb je nodig als je een website gaat vernieuwen. Deze plugin verhuist alle oude berichten, pagina’s, categorieën, etc van de oude naar de nieuwe website. In plaats van dat je elk bericht moet knippen en plakken in de nieuwe site, kun je dit geautomatiseerd doen. Je download (exporteert) het xml bestand van je oude pagina en opload (importeert) het naar je nieuwe website. En hup, alle berichten zijn binnen een paar minuten overgezet.
Deze plugin zou eigenlijk standaard tot de core download van wordPress moeten horen, want deze wordt veel gebruikt.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wordpress-importer/
9. Woocommerce
Een van de bekenste plugins om een webshop te bouwen, is WooCommerce. Je kunt er van alles mee verkopen, en er zijn al meer dan 10 miljoen downloads. WooCommerce is in 2015 overgenomen door Automattic, voor pakweg dertig miljoen euro. Dat zegt we liets over het potentieel van deze plugin. Automattic gaat de komende tijd de webshop module verder ontwikkelen. Ook zijn er inmiddels vele extensies ontwikkeld, dat zijn aanvullende functies die nog meer mogelijkheden geven aan je webshop. Niet alle templates zijn compatible met WooCommerce, dus kijk eerst of dat het geval is.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/woocommerce/
10. WordFence Security
Dit is de absolute winnaar van de beveiligings plugins. Beveiliging van je website is een topprioriteit en met deze plugin ben je goed beveiligd tegen hacks en andere gevaren. De premium versie is het overwegen waard als je een grote site hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld ook inlogpogingen en aanvallen uit bepaalde (obscure) landen blokkeren. Deze plugin heeft echt veel goede recensies, een indicatie dat het een fijne plugin is om mee te werken. Ook is WordFence Security wat makkelijker te configureren dan de concurrent iThemes Security. En begint bijvoorbeeld direct met het scannen naar malware op je site. Maar welke nu de beste is, dat is lastig te zeggen. Ik gebruik beide, ook om niet alleen van één beveiligingsplugin afhankelijk te zijn. Stel dat er een lek in je beveiligingsplugin komt, worden niet meteen al je websites bedreigd.
Nog een voordeel: de plugin heeft een soort van cache functie in zich die je site een stuk sneller kan maken.
Link: https://nl.wordpress.org/plugins/wordfence/
Benieuwd naar volledige lijst met de top 60 plugins? Klik vooral door naar de website van wpjournalist.nl
(Bron: wpjournalist.nl)