Kennisbank

Wat is WordPress?

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents
  Websitetoday.nl - Website laten maken in Driebergen?

  Wat is WordPress?

  WordPress is wereldwijd het populairste content management systeem (CMS) waarmee je heel eenvoudig een website kunt bouwen. Meer dan 75% van de websites met een content management systeem draait op WordPress. Of je nu een blog, een informatieve website of een webshop wilt maken; met WordPress is het allemaal mogelijk. Zelfs grote bedrijven zoals CNN en eBay gebruiken WordPress.


  Wat is een CMS?

  Een CMS is een manier om websites in te richten en te onderhouden waarbij vormgeving en inhoud gescheiden blijven. Dit maakt het mogelijk eenvoudig de ‘look & feel’ van je website te veranderen zonder dat de inhoud opnieuw moet worden ingevoerd. Bovendien blijft zo voor elke pagina de stijl consistent, ongeacht de content. Met een CMS pas je jouw website aan via een eenvoudig te gebruiken dashboard, dat je waar en wanneer je maar wilt kunt bereiken.


  De geschiedenis van WordPress

  In 2003 werd WordPress opgericht met het doel om het publiceren van teksten op internet te vergemakkelijken. De software was aanvankelijk volledig gericht op bloggers. Het platform heeft zich echter snel ontwikkeld doordat het ‘open source’ is: computerprogrammatuur waarvan je de broncode kunt inkijken en verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de gebruikers niet vastzitten aan één bepaalde softwareontwikkelaar (zoals bij een closed source systeem), en iedereen kan bijdragen aan het systeem. Hierdoor is het platform steeds functioneler geworden en wordt WordPress voor allerhande websites gebruikt, zowel persoonlijk als zakelijk. Daarnaast is en blijft WordPress gratis!


  Wat zijn de voordelen?

  WordPress is niet voor niets het populairste content management systeem ter wereld; vergeleken met andere systemen heeft WordPress verschillende voordelen.


  Waarom WordPress gebruiken?

  Er zijn veel verschillende redenen om WordPress te gebruiken voor je website of blog. We zetten er een paar op een rij.


  1: Het is gratis en open source

  Eén van de grootste voordelen van WordPress is dat het gratis en open source is. Dit houdt in dat je nooit zult hoeven betalen om WordPress te gebruiken. Er zijn natuurlijk wel andere kosten (zoals hosting of een domeinnaam of voor het design), maar voor WordPress betaal je niets.


  2: Het is flexibel en makkelijk uit te breiden

  Doordat WordPress zo populair is, zijn er ook veel verschillende uitbreidingen beschikbaar, zowel gratis als betaald. Zo zijn er duizenden gratis WordPress plugins waarmee je allerlei functionaliteiten kunt toevoegen aan je website. Webshop bouwen in WordPress? Dan gebruik je de gratis plugin WooCommerce. Je SEO goed instellen? Installeer gratis de Yoast SEO-plugin. En zo zijn er nog veel meer plugins, themes en andere software die WordPress uitbreiden met extra functionaliteit.


  3: Het CMS is makkelijk in gebruik

  WordPress is niet voor niets zo populair: het is ontzettend makkelijk om WordPress te gebruiken. Zeker vergeleken met andere Content Management Systemen is WordPress een makkie! Het installeren van WordPress is bijvoorbeeld een kwestie van vijf minuten (of nog minder als je Installatron gebruikt).


  4: Het is makkelijk om hulp te vinden

  Doordat zo veel mensen WordPress gebruiken, is het nooit moeilijk om iemand te vinden die kan helpen met je website. Zo kun je een vraag stellen op het officiële WordPress-forum. Ook is de kans groot dat een simpele zoekopdracht in Google jouw vraag beantwoordt.


  Conclusie

  WordPress is het populairste systeem voor het bouwen van een website. Doordat WordPress door zoveel mensen wordt gebruikt is het ook heel makkelijk om (gratis) aan informatie over WordPress te komen. Zo hebben ze bij WPLounge.nl bijvoorbeeld een gratis WordPress handleiding waarin je alles leert over het bouwen van een WordPress-website. WordPress is bovendien heel makkelijk om te gebruiken. Als je een beetje handig bent met computers dan is het leren van WordPress een fluitje van een cent!

  Bronnen: Strato & WPLounge

  Rick van Websitetoday

  Rick van Websitetoday

  Rick is eigenaar van Websitetoday.nl. Hij ontwikkelt WordPress websites met Elementor en heeft een achtergrond als sportleraar. De afgelopen jaren heeft hij veel cursussen en trainingen gevolgd in online marketing, webdesign en ondernemen. De vreemde combinatie van sport, lesgeven en webdesign maakt dat Rick een bijzondere 'kijk' heeft ontwikkeld op het realiseren van een nieuwe websites voor jou!
  Rick van Websitetoday

  Rick van Websitetoday

  Rick is eigenaar van Websitetoday.nl. Hij ontwikkelt WordPress websites met Elementor en heeft een achtergrond als sportleraar. De afgelopen jaren heeft hij veel cursussen en trainingen gevolgd in online marketing, webdesign en ondernemen. De vreemde combinatie van sport, lesgeven en webdesign maakt dat Rick een bijzondere 'kijk' heeft ontwikkeld op het realiseren van een nieuwe websites voor jou!

  1 reactie op “Wat is WordPress?”

  1. Pingback: De beste plugins voor een WordPress website! - Websitetoday

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Informatie aanvraag
  We zouden het geweldig vinden om met jou samen te werken!
  Websitetoday.nl - Website laten maken in Driebergen?
  Maandag 08:00 - 20:00
  Dinsdag 08:00 - 20:00
  Woensdag 08:00 - 20:00
  Donderdag 08:00 - 20:00
  Vrijdag 08:00 - 20:00
  Zaterdag Gesloten
  Zondag Gesloten

  Op dit moment zijn wij bereikbaar via email en telefoon!